Den politiska fångens liv Pakhshan Azizi är i allvarlig fara

Den politiska fångens liv Pakhshan Azizi är i allvarlig fara

Den politiska fången Pakhshan Azizi, som hålls fängslad på kvinnoavdelningen i Evin-fängelset, har dömts till döden av gren 26 av revolutionsdomstolen i Teheran, och denna dom utfärdades till henne den 23 juli 2024.

Tidigare dömdes hon för Bagh-ye (väpnat uppror) och hade sedan början av juli berövats besök och kontakt med sin familj på order av myndigheterna i Evin fängelse.

Politisk fånge Pakhshan Azizi

Den kurdiska journalisten Pakhshan Azizi, en före detta politisk fånge, och utexaminerad inom socialt arbete fick utstå över fyra månaders internering på underrättelseministeriets avdelning 209 i Evin-fängelset. Hennes flytt till kvinnoavdelningen i Evin måndagen den 11 december 2023 markerade en betydande förändring efter att ha uthärdat omfattande förhör utan juridisk rådgivning eller kommunikation med sin familj.

Överföringen av den kurdiska journalisten Pakhshan Azizi följde på hennes arrestering den 4 augusti 2023 i Shahrak-e Kharrazi, Teheran. Detta är inte hennes första möte med myndigheter; hon arresterades tidigare den 16 november 2009, under en kurdisk studentprotest vid Teherans universitet, som arrangerades mot avrättningen av politiska fångar i Kurdistan. Hennes tidigare arrestering ledde till att hon släpptes mot borgen den 19 mars 2010.