Två elitstudenter vid Sharif University of Technology fängslade

Ali Younesi, en dataingenjörsstudent, och Amir Hossein Moradi, en fysikstudent, två elitstudenter vid Sharif University of Technology, arresterades den 7 april 2020 av agenter från underrättelseministeriet utan att presentera en rättslig dom.

Deras arrestering åtföljdes av misshandel och de flyttades sedan till isoleringsceller i Evin-fängelset.

Den 22 november 2021 varnade Amnesty International, i ett öppet brev till rättsväsendet i den styrande prästerliga regimen i Iran, för den förestående avrättningen av två elitstudenter Ali Younesi och Amir Hossein Moradi och krävde att de omedelbart skulle friges.

De två studenterna har blivit allvarligt torterade, utsatts för långvarig isolering och dömts till 16 års fängelse av regimens rättsväsende.

Younesi vann guldmedaljen i den 12:e internationella olympiaden om astronomi och astrofysik, som hölls i Kina 2018. Tidigare hade han vunnit silver- och guldmedaljerna i National Astronomy Olympiad 2016 och 2017. Amir Hossein vann också Olympiadens silvermedalj i 2017.

Ali Younesi, tillsammans med sin far Mir Yousef Younesi, är för närvarande fängslad i Evin-fängelset. Mir Yousef Younesi greps sedan april 2020 och dömdes till fängelse i en summarisk rättegång.