Politiska fångar lanserar hunger strejk på tisdagar i kampen “No to Execution” mitt i det kraftiga antalet avrättningar

I ett djärvt drag mot den stigande vågen av avrättningar i Iran, har politiska fångar i 17 fängelser lanserat kampen “Nej till avrättning tisdagar”, nu på sin 27:e vecka. Kampen, som började med en handfull fängelser, har utökats till att omfatta anläggningar i storstäder som Teheran, Karaj, Mashhad och Tabriz, såväl som mindre städer som Khoy, Naqadeh och Saqqez.

Den senaste omgången av protester, som startade tisdagen den 30 juli 2024, såg fångar i olika avdelningar i Evin-fängelset, Ghezel Hesar, Central Karaj, Khorramabad och andra anläggningar inleda hungerstrejker. Kampen har tagit fart när det nyligen tillkom Nezam-fängelset i Shiraz.

Denna ökning av aktivism kommer som svar på en alarmerande ökning av avrättningar över hela Iran. På bara en vecka dödades 23 fångar, inklusive fyra kvinnor, i fängelser från Zahedan till Urmia. Avrättningen av Kamran Sheikheh, en 40-årig sunnitisk politisk fånge, den 25 juli i Urmia-fängelset efter 15 års fängelse, har särskilt stimulerat rörelsen.

Sheikhehs fall exemplifierar de farhågor som förkämparna har tagit upp. Han greps under upproret 2009 och utsattes för svår tortyr och en felaktig och orättvis rättsprocess, och sex andra sunni-landsmän.

I mars 2016 dömdes de till döden på anklagelser om att ha “agerat mot nationell säkerhet, propaganda mot regimen och korruption på jorden” av Mohammad, en straffrättslig domare som har fått sanktioner internationellt för sina kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Deras dödsdomar bekräftades i juni 2018 av Abolghassem Salavati, en annan brottsdomare. Regimens högsta domstol fastställde dessa domar 2019. Kampanjen har också uppmärksammat de kurdiska politiska fångarnas svåra situation. Tre personer från Bukan – Soleiman Adhami, Hossein Khosravi och Hiwa Nouri – anklagades nyligen för “Baghi” (uppror mot islamiskt styre) i Urmias revolutionära domstol. Demonstranterna hävdar att dessa anklagelser väcktes utan efterlevnad av grundläggande rättigheter eller rättvisa rättegångsförfaranden, vilket väcker rädsla för potentiella dödsdomar.

Den 24 juli arrangerade politiska fångar på kvinnoavdelningen i Evin-fängelset en protest och sittande efter dödsdomen för Pakhshan Azizi, en kurdisk politisk fånge. I en kraftfull uppvisning av solidaritet skanderade de slagord mot regimen och satte symboliskt eld på en snara och lovade att “stå till slutet för avskaffandet av dödsstraffet.”

Dödsdomen för Azizi, efter liknande domar för Sharifeh Mohammadi och anklagelser mot Nasim Gholami Simyari och Varisheh Moradi, är en del av ett riktat försök att undertrycka kvinnor och ingjuta rädsla i befolkningen.