Iranska regimen avrättade den politiska fången Reza Rasaei

Iranska regimen avrättade den politiska fången Reza Rasaei på morgonen den 6 augusti 2024 i Dizelabad-fängelset i Kermanshah. Rasai arresterades under antiregimupproret 2022. Regimens säkerhetsstyrkor torterade honom i Kermanshahs Dizelabad-fängelse och tvingades göra kränkande bekännelser om att ha dödat en medlem av revolutionsgardet i november 2022.

Kermanshahs brottmålsdomstols avdelning 2 dömde Reza till döden, betalning av blodpengar, ett års fängelse och 74 piskrapp för att hämnas mordet på Nader Beirami, IRGC:s underrättelsechef i Sahne, under upproret. I rätten uppgav Reza att han hade blivit allvarligt torterad för att få fram påtvingade erkännanden.

Hans dödsdom bekräftades av Högsta domstolen i december 2023. I maj 2024 utfärdade Amnesty International ett öppet brev till Gholamhossein Mohseni-Ejei, chefen för den iranska regimens rättsväsende, med krav på upphävande av domen.

Under de senaste veckorna har myndigheterna i Dizelabad fängelse stängt av hans tillgång till telefonsamtal och personliga besök med hans familj. Enligt rapporter hindrade regimen hans familj från att ha ett sista möte med honom innan han avrättades.

Rasai var 34 år gammal när han avrättades. Han var den tionde personen som avrättades i samband med upproret 2022. Alla andra avrättade demonstranter utsattes för liknande bristfälliga rättsliga processer, extrem tortyr och förhållanden som tvingade dem att göra kränkande erkännanden. Domarna verkställdes trots globala upprop från människorättsorganisationer för att återkalla dem.

I september 2022 utbröt rikstäckande protester i Iran efter att säkerhetsstyrkor mördat Mahsa Jina Amini en ung kvinna för att ha brutit mot regimens kvinnofientliga hijab regler. Demonstranter uttryckte årtionden av uppdämd ilska under protesterna och krävde att mullornas regim skulle störtas.

Under upproret dödade regimens säkerhetsstyrkor mer än 750 civila och arresterade tiotusentals. Dussintals dömdes till döden. Fångar torterades och misshandlades brutalt och flera fångar begick självmord efter att de släppts på grund av den stress som tortyren orsakade och rapporter om att regimens myndigheter injicerade dem med droger som orsakade svår depression.