De kvinnliga fångar i ökända Evin fängelse misshandlades på grund av protest mot avrättningen av Reza Rasaei

Rapporter från Evin-fängelset visar att efter en attack från fängelsevakterna på kvinnliga politiska fångar som protesterade mot avrättningen av Reza Rassai, skadades eller svimmade minst 17 fångar. Enligt denna information var Hadi Mohammadi, biträdande officer vid Evin-fängelset, den huvudsakliga gärningsmannen och befälhavaren för överfallet på dessa fångar. Varisheh Moradi, Samaneh Asghari, Reyhaneh Ansari-Nejad, Sarina Jahani, Mahboubeh Rezaei, Narges Mohammadi och Pariyoush Moslemi är några av fångarna som skadades tisdagen den 6 augusti i attacken av fängelsevakter.

Enligt den mottagna informationen är Narges Mohammadi, Nasrin Khezri Javad, Rana Korkor, Sornaz Ahmadi och Houra Nikbakht också bland fångarna som förlorade medvetandet på grund av den psykologiska pressen från vakternas attack.

Alltså efter protesterna från kvinnliga fångar i Mashhads centralfängelse (Vakilabad) gick väktare, på order av fängelsetjänstemän, in på avdelningen och utsatte fångarna för misshandel och tortyr. Den 30 och 31 juli 2024 protesterade kvinnliga fångar i Mashhads centralfängelse på grund av bristen på faciliteter och den outhärdliga värmen i avdelningarna och köket. De uttryckte sitt missnöje genom att krossa fönster och säkerhetskameror. Som svar, på order av Ali Abdi, chefen för Vakilabad fängelse, gick vakterna in på kvinnoavdelningen och slog ner fångarna. Fängelse sjukhuset vägrade också att behandla de skadade fångarna.