Maryam Akbari Monfared, den äldsta kvinnliga politiska fången i Iran

Maryam Akbari Monfared är den äldsta kvinnliga politiska fången i Iran, fängslad sedan 2009 för att ha sökt rättvisa för sina familjemedlemmar – tre bröder och en syster – som avrättades under massakern 1988.
Trots att hon dömts till 15 år av domaren Abolqasem Salavati i Teherans islamiska revolutionsdomstol har hon aldrig beviljats ​​en enda dag permission.

Född 1975, Maryam är gift och har tre barn och greps den 31 december 2009, efter protesterna det året. Hon har suttit fängslad i olika fängelser, inklusive Rajai Shahr, Qarchak, Evin, och överfördes till Semnan-fängelset i februari 2021.
I september 2023 lade Semnan brottmålsdomstolen två år till hennes straff och bötfällde henne med 150 miljoner rial för att ha “spridit lögner i cyberrymden”.

I januari 2024 förlängdes hennes straff ytterligare med tre år, vilket gjorde att det totala straffet blev 18 år, genom vad som verkade vara en politiskt motiverad rättegång.

En rapport från juni 2023 avslöjade att underrättelseministeriet och rättsväsendet föreslog att hon och hennes familjs tillgångar skulle beslagtas och inledde ett nytt mål mot henne. Under hela sin fängelse har hon nekats medicinsk permission, trots att hon lider av sköldkörtelproblem och reumatoid artrit, och hon har utsatts för pågående repressalier från regimen för hennes decennielånga strävan efter rättvisa för sina syskon.

Amnesty International och andra människorättsorganisationer har upprepade gånger fördömt hennes fängelse, nekandet av ledighet och bristen på sjukvård. Maryam Akbari Monfareds fall understryker den pågående kampen för rättvisa och mänskliga rättigheter i Iran.