Sharifeh Mohammadi

Sharifeh Mohammadi riskerar att avrättas

Den 4 juli 2024 dömdes den kvinnliga människorättsförsvararen och arbetaraktivisten Sharifeh Mohammadi till dödsstraff av det iranska rättsväsendet anklagad för “uppror”. Domen avkunnades till hennes man, Sirus Fat’hi.
Hon har suttit häktad sedan december 2023
Sharifeh Mohammadi är en kvinnlig människorättsförsvarare och förkämpe mot dödsstraffet i Rasht, Gilan-provinsen i Iran. Hon har förespråkat kvinnors rättigheter och arbetarrättigheter, vilket har innefattat att organisera evenemang runt internationella datum för att fira sådana rättigheter. Hon var medlem i samordningskommittén för att stödja bildandet av fackföreningar i Iran.

Sharifeh Mohammadi, en arbetaraktivist från Rasht, har dömts till döden av det iranska rättsväsendet på anklagelser om Bagh-ye (väpnat uppror).
Sharifeh, fängslad på kvinnoavdelningen i Lakan-fängelset i Rasht (Centralfängelset i Rasht) under de senaste sju månaderna, fick denna dom idag, torsdagen den 4 juli 2024.
Den första grenen av den revolutionära domstolen i Rasht dömde nyligen Sharifeh Mohammadi från Bagh-ye (väpnat uppror) för hennes inblandning i samordningskommittén för bildandet av fackföreningar och dess påstådda koppling till Komala-partiet. Domen grundades på artiklarna 211 och 287 i regimens strafflag från 2013.
Domen kommunicerades officiellt personligen till Sharifehs advokat och kan överklagas inom 20 dagar från meddelandet i högsta domstolen.