FN: Oroväckande högt antal avrättningar på kort tid

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk är oerhört bekymrad över rapporter om att iranska myndigheter inom loppet av två dagar denna vecka ska ha avrättat minst 29 personer över hela landet. Detta representerar ett oroväckande stort antal avrättningar på så kort tid. Vi har också verifierat att 38 personer avrättades i juli.

Detta tar upp det rapporterade antalet avrättningar till minst 345 i år, bland dem 15 kvinnor.

De som avrättades dömdes i första hand för narkotikarelaterade brott eller mord. Nästan hälften av avrättningarna sedan början av 2024 var för narkotikarelaterade brott. Att utdöma dödsstraff för brott som inte involverar avsiktligt dödande är oförenligt med internationella normer och normer för mänskliga rättigheter, vilket vi upprepade gånger har betonat.

Vi har också återkommande oro över bristen på korrekt process och rättvisa rättegångsstandarder i många av dessa fall. Flera avrättningar genomfördes utan att varken fångens familj eller juridiska ombud var informerade.

Minoriteter, inklusive kurder, Ahwazi-araber och Baluch fortsätter att påverkas oproportionerligt mycket av dessa avrättningar.

Det är dags för Iran att ansluta sig till det växande samförståndet världen över mot universellt avskaffande, genom att införa ett moratorium för avrättningar, i syfte att i slutändan avskaffa dödsstraffet.

https://www.ohchr.org/en/press-briefing-notes/2024/08/iran-alarmingly-high-number-executions-short-period-time