Säkerhetsstyrkor dödar gravid kvinna och dotter, förlamar tvåbarnsmamma

I Khash dödades en 25-årig gravid kvinna och hennes 5-åriga dotter av säkerhetsstyrkor, vilket väckte upprördhet över användandet av våld mot civila i Iran. Denna tragiska händelse är en del av ett bredare mönster av hårdhänta taktik från säkerhetsstyrkorna.

I en relaterad incident blev 31-åriga Arezou Badri, en tvåbarnsmamma från Ardabil, skjuten och förlamad efter att polisen riktat in sig på henne för att hon inte bär en obligatorisk hijab. Arezou och en vän körde från Nur till Babolsar när polisen beordrade dem att stanna. Efter att de ignorerat ordern sköt polisen mot bilen och skadade Arezou allvarligt. Hon fördes till flera sjukhus för operation, men skadorna på ryggmärgen gjorde henne förlamad från midjan och nedåt. Arezou ligger för närvarande på ett sjukhus i Teheran under strikt bevakning.

Hennes tillstånd är kritiskt, och trots flera operationer är hennes chanser att återfå rörligheten mycket små. Hon fortsätter att övervakas noga, och hennes familj har begränsad tillgång till henne, och deras telefoner konfiskeras under besök för att förhindra eventuella medialäckor.

Inga rättsliga åtgärder har vidtagits mot polisen som sköt henne, vilket ger upphov till allvarlig oro över kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran.

https://apnews.com/article/iran-hijab-protests-mahsa-amini-shooting-unrest-ebe1ef96e33293fe19c66dd317e229c6