Måndag 26 augusti: Offentlig avrättning av en fånge i Shahrud, norra Iran

126 fångar avrättades mellan den 22 juli och den 21 augusti under godkännandet, invigningen och utnämningen av Khameneis nya president
Enligt regimens nyhetsbyrå för rättsväsendet meddelade Mohammad Sadegh Akbari, chefsdomare i Semnanprovinsen, idag, måndagen den 26 augusti, att en fånge avrättades offentligt i morse i staden Shahrud. Utöver denna brutala handling hängde regimens bödlar också en 25-årig fånge vid namn Barekatali Sanjerani i Zahedan-fängelset.

Lördagen den 24 augusti avrättades Abbas Rashidi i Qazvin och en annan fånge vid namn Fahim i Isfahan. Torsdagen den 22 augusti hängdes Mohammad Khaled Jahangiri i Tabriz och Vahid Abbasi i Nahavand-fängelset.

Onsdagen den 21 augusti avrättades Mohammad Daghestani i Miandoab och ytterligare en fånge i Yazd och måndagen den 19 augusti hängdes två fångar vid namn Mehdi Piri, 31, och Mazaher Ayvazi, 35, i Zanjan. Dessutom skickades Esmail Javadi och Mohammad Karamizadeh till galgen i Qezelhessar-fängelset. Detta leder till att antalet dokumenterade avrättningar under den iranska månaden Mordad (22 juli till 21 augusti), som sammanfaller med godkännandet, invigningen och utnämningen av Khameneis nya president, uppgår till minst 126 fångar.

Ali Khamenei, intrasslad i inhemska och internationella kriser och rädd för ett folkligt uppror, skonar inget brott. Tystnad inför denna terror- och avrättnings ledare sviker universella värden för mänskliga rättigheter och uppmuntrar bara ytterligare förtryck och mord i Iran, såväl som krig och terrorism i regionen och utanför.