Iran: Two years after the “Woman Life Freedom” uprising, there is impunity for crimes

Folket i Iran fortsätter att utstå de förödande konsekvenserna av myndigheternas brutala tillslag mot “Woman Life Freedom”-upproret mitt i systematisk straffrihet för brott enligt internationell lag, sade Amnesty International idag, inför tvåårsdagen av protesterna. Människor  över hela Iran utmanar årtionden av förtryck och köns baserade diskriminering.
Inga effektiva, opartiska och oberoende brottsutredningar har ägt rum av iranska myndigheters allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och brotten enligt internationell lag under och i efterdyningarna av de rikstäckande protesterna i september-december 2022, inklusive säkerhetsstyrkornas omfattande och olagliga användning av våld och skjutvapen. Säkerhetsstyrkor avfyrade automatgevär, sköt gevär laddade med metallpellets och tårgasbehållare och misshandlade demonstranter allvarligt med batonger, vilket resulterade i olagligt dödande av hundratals demonstranter och åskådare, inklusive mängder av barn, och livsavgörande skador på många fler. Myndigheterna har försökt tysta släktingar som söker sanning och rättvisa för de olagliga dödandet av deras nära och kära genom godtyckligt frihetsberövande, orättvist åtal, dödshot och annat obevekligt.
Efter två år har myndigheterna ytterligare eskalerat sitt angrepp på mänskliga rättigheter, för ett “krig mot kvinnor och flickor” genom ett allt våldsammare tillslag mot dem som trotsar drakoniska lagar om tvingande beslöja och har intensifierat sin användning av dödsstraffet för att tysta oliktänkande.
“Årsdagen av “Woman Life Freedom”-upproret är en spöklik påminnelse om att oräkneliga människor i Iran fortfarande drar sig undan konsekvenserna av myndigheternas brutala tillslag. Offer, överlevande och deras anhöriga fortsätter att nekas sanning, rättvisa och gottgörelse för brott enligt internationell lag och andra allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begåtts av iranska tjänstemän under och efter upproret, säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals biträdande regionchef för Mellanöstern och Nordafrika.
“De iranska myndigheterna har ägnat de senaste två åren åt att driva en propagandakampanj av förnekelse och förvrängning för att dölja bevis på deras brott och försök att skrämma överlevande och offrens familjer till tystnad. Utan utsikter för oberoende och opartiska utredningar inrikes, är det absolut nödvändigt att stater inleder brottsutredningar av brott som begåtts av de iranska myndigheterna genom sina inhemska åklagarmyndigheter enligt principen om universell jurisdiktion.”
 
Intensifierat “krig mot kvinnor”
 
Som en del av deras pågående ansträngningar att stoppa den mäktiga kvinnorättsrörelsen mot obligatorisk beslöja som intensifierades efter döden i arresten av Mahsa/Jina Amini och upproret “Woman Life Freedom”, lanserade iranska myndigheter en ny rikstäckande kampanj kallad “Noor Plan” i april 2024. Sedan dess har det skett en synlig ökning av säkerhetspatruller till fots, motorcyklar, bilar och polisbilar i offentliga utrymmen för att upprätthålla obligatorisk beslöja.