Prästerskapets regim i Iran avrättar alltfler människor nonstop. Tre personer avrättades på söndagen genom hängning för delaktighet i ett bombdåd i 2010 i provinsen Sistan-Baluchistan i sydöstra Iran där sammanlagt 67 personer dödades, sade chefen för provinsens rättsväsende i ett uttalande.
De tre männen är identifierade som Yahya Charizehi, Abdoljalil Kahrazehi och Abdolbasset Rigi, och avrättades i ett fängelse i provinshuvudstaden Zahedan.
Charizehi och Kahrazehi dömdes för ett bombattentat mot en shiitisk religiös procession i staden Chabahar i december 2010 som dödade 39 personer, sade Zahedans chefåklagare Mohammad Marzieh, citerad av nyhetsbyrå Mehr som står knyten till iranska regimens underrättelsetjänst.
Rigi dömdes för ett attentat i staden Zahedan i juli samma år riktad mot revolutionsgardet där 28 människor dödades, enligt samma källa.
Regimens rättsväsende brännmärkte de tre männen som ”terrorister” utan att hänvisa till Jundallah, en sunni muslimsk rebellgrupp som tog ansvaret för båda attackerna.
De tre avrättades två dagar efter att en självmordsbombare dödade två Basiji-medlemmar, islamiska milismän samt sårade fem andra vid ett attentat utanför en shiitisk moské i staden Chabahar.
Därtill avrättades ytterligare tre personer igår i staden Ghazvin, anklagade för narkotikabrott. De avrättades genom hängning i fängelset i Qazvin, en stad väster om Teheran, rapporterade regimens nyhetsbyrå IRNA i tisdags.
I en presskonferens efter avrättningarna berättade Qazvins åklagare, Mohsen Karami ,för media att de tre fångarna var dömda för narkotikarelaterade brott.
En av de avrättade identifierad som R.J , 27, från Ghazvin dömdes för innehav och smuggling av 10 kg opium och 710g Shisheh, och 1.5 kg Crack. Den andra personen. H.R, 47, arresterades 2009 för innehav av 6 kg opium och 3 kg heroin. Och den tredje personen H.S, 25, från Zanjan dömdes för innehav av två kg Crack.
Karami tillade att 60 procent av fångarna i Ghazivins fängelse är dömda för narkotikabrott och flera kommer att avrättas, enligt IRNA.
Måndagen den 22 okt. hängdes 10 personer i en mässavrättning i Tehran anklagad för narkotikarelaterade brott.
Iran är det land i världen som avrättar flest personer per capita och är strax efter Kina i listan över länder som avrättningar flest individer.
384 personer har avrättats sedan början av året i Iran enligt FFFIs beräkningar.
Trots det stora antalet avrättningar för narkotikarelaterade brott får iranska regimen stora summor i bistånd från FN, EU och enskilda länder för att kunna bekämpa narkotikaproblemen i landet. Biståndsgivarna bidrar bland annat med spårhundar och kriminaltekniska laboratorier.
2007 var en delegation från iranska regimen på officiellt besök i Sverige.
Riksdagsledamoten Alice Åström (v) påpekar i en skriftlig fråga till utrikesministern Carl Bildt (M) den 29 november 2007 att ”syftet med delegationsbesöket var att det skulle handla om narkotikabekämpning. Delegationen ska ha besökt Österåkeranstalten, där det finns uppgifter att man tog anteckningar om interner med iransk bakgrund. I delegationen ingick polischefen i Teheran, Ahmed Reza Radan, som förklarat att alla som är emot den sittande regimen ska avrättas. I sin egenskap av polischef i Teheran är han ytterst ansvarig för de omfattande och grova brott som begås mot mänskliga rättigheter i staden”. Hon frågar utrikesministern vidare om vad han avser att ”göra för att i framtiden förhindra den typ av besök som nu ägt rum?”
Den femte december 2007 svarar utrikesministern med att ”besöket som Alice Åström refererar till var ett studiebesök som initierades av UNODC, FN:s organ mot narkotika och organiserad brottslighet. Utrikesministern påpekar att ”UNODC spelar en viktig roll för samordningen av det internationella samfundets insatser i syfte att bekämpa narkotikaproduktionen i och smugglingen från Afghanistan, där över 90 procent av världens opium produceras.”
Utrikesministern svarar även att ”smuggling och missbruk av narkotika är ett stort problem i regionen kring Iran liksom i Europa. En stor del av den afghanska narkotikan har Europa som slutdestination och smugglas bland annat via Iran. Europeiska unionen och Sverige har sedan länge ett väl utvecklat samarbete med UNODC. Det ligger i vårt och Europas intresse att verka för att staterna i regionen, framför allt Afghanistan, Pakistan och Iran, tar sig an narkotikaproblematiken på ett ansvarsfullt sätt. EU har därför identifierat narkotikabekämpning som ett område där dialog även med Iran bör eftersträvas. Mot denna bakgrund hörsammades förfrågan från UNODC om ett iranskt studiebesök, för att ta del av svenska erfarenheter av hantering av narkotikarelaterade problem. Urvalet av deltagare i studiebesöket gjordes av UNODC.”
Carl Bildt tillägger att ”det faktum att Sverige och EU eftersträvar en dialog med Iran och andra stater i regionen på narkotikaområdet påverkar på intet sätt den mycket kritiska position som Sverige och EU intar när det gäller de allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som sker i Iran. Sverige och EU framför ofta stark kritik mot Iran mot bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna. Detta skedde för svensk del senast den 21 november, när Sveriges nyanlände ambassadör träffade Irans utrikesminister Mottaki. Utgångspunkten för Sveriges och EU:s politik gentemot Iran är att en kritisk dialog har större utsikter att påverka Iran än isolering.”
Enligt Amnesty International avrättade iranska regimen 335 personer i 2007, 346 i 2008, 388 i 2009, 253 i 2010 (varv 172 för narkotikabrott) och 488 (670 enligt FN;s senaste rapport 23 okt. 2012) i 2011, de flesta för narkotikarelaterade brott.
EU:s utrikesministrar förde upp Ahmad Reza Radan och flera andra högt uppsatta personer för regimens repressiva organ på sin sanktionslista i april 2011.
Som skäl till att straffa Radan skriver EU att ”RADAN Ahmad-Reza, Ställföreträdande chef för Irans nationella polis. I egenskap av ställföreträdande chef för den nationella polisen sedan 2008 bar Ahmad-Reza Radan ansvaret för misshandel, mord samt godtyckliga arresteringar och frihetsberövanden av demonstranter som utfördes av polisstyrkorna.”