En kvinna tände eld på sig själv utanför en domstol i Teheran, där hon skulle åtalas för brott mot regimens kvinnofientliga lagar, enligt rapporter från Iran.
Kvinnan stod anklagad för att ha tagit in sig på en stadion för att titta på en fotbollsmatch i strid mot iranska regimens lagar som förbjuder kvinnor att gå på fotbollsmatcher.
Den 22-åriga kvinnan var arresterad efter att ha smugit sig in på matchen klädd som en man. Kvinnans protest kom den första september när hon anlände till domstolen för utfrågning i sitt fall.
Kvinnans syster säger till medier att hon arresterades i mars på Azadistadion i Teheran där hon tittade på en match.
Hon satt frihetsberövad i det ökända kvinnofängelset Qarchak utanför Teheran som enligt rapporter är både smutsigt och osäkert. Regimen släppte henne senare mot borgen.
Domstolshandlingar visar att hon var anklagad för att ha ”förolämpat allmänheten genom att trotsa klädkoden för kvinnor.”
Hennes rättegång var uppskjuten från ett tidigare datum eftersom domaren var på begravning. Men en av regimens tjänstemän vid domstolen berättade för kvinnan att hon riskerade upp till sex månaders fängelse för sitt ”brott”.
Det var då hon enligt uppgifter satte eld på sig själv utanför domstolen. Kvinnan befinner sig just nu på intensivvården efter att ha ådragit sig 90-procentiga brännskador, berättar en läkare på Motahari-sjukhuset i Teheran för iranska nyhetsbyrån Rokna.
Iranska regimen har ökat sina tillslag mot kvinnor de senaste månaderna under förevändning av att den bekämpar ”omoralisk klädsel och omoraliskt beteende”.
Nyligen dömde regimen flera kvinnliga aktivister till långa fängelsestraff och tiotals piskrapp för att de hade deltagit i fredliga demonstrationer mot regimen eller för offentliga protester mot regimens slöjtvång.
Organisationen Reportrar utan Gränser (RUG) rapporterade nyligen att Iran under prästerskapet är idag världens största fängelse för kvinnliga journalister.
Syftet med dessa ökade tillslag är att skapa en atmosfär av rädsla i samhället för att stoppa pågående protester. De regimkritiska protesterna med folkliga krav på verkliga förändringar i Iran började förra året. De pågår över hela landet sedan dess och växer för varje dag trots regimens kväsning.
Kvinnor deltar aktivt i dessa protester och spelar en avgörande roll i att organisera dem.
Internationella människorättsorganisationer beskriver dagens Iran som en könsapartheid där kvinnor marginaliseras enbart på grund av sin kön. Kvinnor i Iran spelar därför en viktig roll i den fyra decennielånga kampen mot prästerskapets envälde och var således de första kvinnorna i ett muslimskt land att organisera sig för sina grundläggande fri- och rättigheter. Deras frihetskamp för jämställdhet är lika lång som kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran som har pågått i över ett sekel.