Folklig förbrytartribunal utreder våld mot protester i Iran när omvärlden sviker

En folklig förbrytartribunal som utreder iranska regimens dödliga nedslag mot novemberupproret 2019 pågår just nu i London.

Den folkliga förbrytartribunalen är känd som Aban-tribunalen i Iran, nämnd efter den persiska månaden då massiva regimkritiska protester bröt ut i landet 2019.

Initiativtagare är människorättsorganisationerna Justice for Iran, Iran Human Rights, och Together Against the Death Penalty som tillsammans har organiserat Aban-tribunalen inför årsdagen av novemberupproret.

”Människorättsorganisationer har inlett två initiativ som en minsta åtgärd för att säkra rättvisa för offrens familjer och utkräva förövarna på ansvar”, skriver organisatörerna på tribunalens hemsida och tillägger.

”Första initiativet är inrättandet av en FN-utredningsgrupp bestående av internationella och iranska icke-statliga organisationer. Det andra är att säkra EU-sanktioner mot förövarna, bland annat frysning av tillgångar och reseförbud.”

Organisatörerna kritiserar dessutom omvärldens passivitet och skriver. ”Trots olika samtal och löften har det internationella samfundet misslyckats med att vidta några meningsfulla eller effektiva åtgärder.”

Vittnesmål från offren och MR-experter

Experter och flera av de som överlevt det dödliga nedslaget kommer att vittna inför tribunal, många från Iran. Mer än 45 vittnen ska vittna i Aban-tribunalen som började den 10 november i London och pågår fram till söndagen, den 14 november.