Lakan fängelse i staden Rasht: villkoren för kvinnoavdelningen

Denna rapport ger en detaljerad redogörelse för förhållandena på kvinnoavdelningen i Lakan fängelse i Rasht, och belyser de dagliga striderna och systemproblemen som fångarna står inför. Insikterna bygger på förstahandserfarenheter och iakttagelser inom fängelset.

Dagligt liv och rutin
Den monotona rutinen att förflytta sig mellan den trånga avdelningen och den lilla utegården präglar de intagnas vardag. Denna upprepning blir en ständig påminnelse om det liv de har lämnat bakom sig och den begränsade frihet de nu uthärdar. Avdelningens kvävande atmosfär står i skarp kontrast till den öppna himlen, vilket understryker den skarpa verkligheten av deras instängdhet.

Fysisk layout och villkor
Kvinnoavdelningen i Lakan fängelse, den enda sådana anläggningen i Gilan-provinsen, fungerar som en de facto exil på grund av dess 250 kilometer långa avstånd från provinsens längsta punkter. Detta avstånd gör familjebesök sällsynta och utmanande, vilket förvärras av de svåra resförhållandena i Gilan, särskilt under regnperioderna.

Avdelningen består av fyra smala korridorer med dubbeldäckare metallsängar uppradade längs sidorna, och rymmer cirka 30 interner per korridor. Separeringen av interner baserat på deras brott följs inte strikt, vilket leder till ökade spänningar och konflikter bland fångar med olika bakgrund och ångestnivåer.

Karantän och faciliteter
Karantänssektionen, kallad “Kanon”, är avsedd för nyanlända under deras första tio dagar och för korttidsfångar. Denna sektion omfattar ett 50 kvadratmeter stort utomhusområde. En så kallad “dagis” tillhandahålls också för barn som följer med sina mammor på grund av brist på andra vårdnadshavare, även om det saknar ordentliga faciliteter för barn.

Andra avsnitt inkluderar:

Etekaf-sektionen: Ursprungligen för kvinnor som anklagades för otillåtna relationer, nu inhyser de med olika brott.
Shakibayi-sektionen: Vanligtvis för ekonomiska brott.
Avsnittet “Kosar” (sysselsättning): Mest för personer med långtidsstraff eller allvarliga brott, inklusive många arbetande interner.
Inträde och säkerhetsrutiner

Entrén till kvinnoavdelningen mynnar ut i en liten mottagning där nyanlända genomgår en sträng och förödmjukande kroppsvisitation, inklusive strippning och fysiska undersökningar. Dessa procedurer upprepas för varje återvändande från domstolsförhandlingar eller externa överföringar, trots att de strider mot fängelsebestämmelserna.

Levnadsvillkor
Det fysiska utrymmet som tilldelats kvinnoavdelningen är grovt otillräckligt, vilket speglar en bredare samhällelig marginalisering. Maten som tillhandahålls är av dålig kvalitet och otillräcklig kvantitet, särskilt för personer med särskilda kostbehov. Veckorasonerna är magra, och färskvaror är sällan tillgängliga om de inte köps av fångar till höga priser.

Hygien
I Lakan fängelse används gamla kläder istället för att installera klädsnor, vilket leder till spridning av olika infektioner.

Närheten till de förorenade skogarna i Saravan har också skadliga effekter på fångarnas hälsa.

Fängelsevattnet har mycket dålig lukt och smak och är ohälsosamt. Endast fångar med ekonomiska medel kan köpa vatten på flaska.

Den månatliga hygienkvoten inkluderar ett lågkvalitativt bindorpaket, ett halvt paket tvättmedel, en tandborste, tandkräm, tvål och ett rakblad. Föremål som underkläder, handdukar och tofflor har tagits bort från distributionen.

På grund av försummelse med gasning och att hålla föremål på marken är fängelset fullt av kackerlackor och myror. Den enda hygienåtgärden är daglig sotning och tvätt av badrummet, vilket görs av fångarna.

Arbete och utbildning
Sysselsättningsmöjligheterna i fängelset är begränsade till aktiviteter som att måla keramik, mattvävning och att sy medicinska klänningar. Dessa jobb ger minimal inkomst, är ofta försenade och otillräckliga och saknar grundläggande arbetsskydd. Utbildningsresurserna är knappa, med ett litet urval av böcker som främst består av religiösa texter och romaner av låg kvalitet.

Social interaktion och begränsningar
Telefonsamtal och besök är kraftigt begränsade, med korta och sällsynta bidrag som inte räcker till för meningsfull kommunikation med nära och kära. Den fysiska uppläggningen av besöksområdena begränsar ytterligare personlig interaktion, vilket ökar den känslomässiga påfrestningen på fångarna.

Sjukvård
Sjukvården är otillräcklig, med begränsad tillgång till nödvändiga mediciner och medicinsk personal. Akut och specialiserad vård är svåra att få tag på, och rutinmässiga medicinska behov är ofta otillfredsställda. Fängelsets tandvård är rudimentär och tillhandahålls av okvalificerad personal.

Slutsats
Kvinnoavdelningen i Lakan fängelse ger en skarp bild av de svåra verkligheter som kvinnliga interner möter. Systemfrågorna inom fängelset, från otillräckliga levnadsvillkor till otillräcklig sjukvård och begränsade sociala interaktioner, lyfter fram de bredare utmaningarna inom kriminalvården.