Iran: “Grymdhetsbrott” måste utredas och förövarna åtalas, säger specialrapportör 22 juli 2024

GENEVE – En särskild FN-rapportör sa att en internationell mekanism är nödvändig för att utreda och åtala de som är ansvariga för “grymma brott” i Iran, inklusive det utomrättsliga dödandet av tusentals godtyckligt arresterade fångar under ett tillslag från myndigheterna mot politiska oliktänkande under 1980-talet.

Javaid Rehman, den särskilda rapportören för situationen för mänskliga rättigheter i den islamiska republiken Iran – i slutresultaten innan hans mandat löper ut den 31 juli – sa att de “grymma brotten” av summariska, godtyckliga och utomrättsliga avrättningar under 1981-1982 och 1988 uppgick till brott mot mänskligheten av mord och utrotning, samt folkmord. Avrättningarna inkluderade kvinnor – några enligt uppgift våldtogs innan de avrättades – och många barn. Brott mot mänskligheten omfattade också fängelse, tortyr och påtvingade försvinnanden.

“Bahá’íerna var måltavla med folkmordsuppsåt och förföljelse, mål och offer för religiösa, etniska och språkliga minoriteter och politiska motståndare fortsatte med total straffrihet under och sedan det första decenniet av upprättandet av den islamiska republiken 1979,” Rehman sa.

Bland resultaten i detta slutdokument, sade den särskilda rapportören att utrednings- och ansvarsmekanismen bör genomföra opartiska och transparenta utredningar enligt internationell rätt och bevara bevis i syfte att väcka ytterligare åtal. “Det fortsatta döljandet av tusentals politiska motståndares öde och var deras kvarlevor befinner sig motsvarar brottet mot mänskligheten med påtvingat försvinnande”, sa Rehman.

“Jag har observerat misslyckandet med att säkerställa rättvisa och ansvarsskyldighet i Iran och hur detta påverkar offrens familjer och den nuvarande människorättssituationen i landet.”

Den iranska regeringen fortsätter att förneka “grymhetsbrotten”, förövarna har inte ställts inför rätta.

“Jag upprepar, det ska inte finnas någon straffrihet för sådana grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, oavsett när de begicks. Den iranska regimen och dess ledare bör inte tillåtas undgå konsekvenserna av sina brott mot mänskligheten och folkmord. En oberoende internationell utrednings- och ansvarsmekanism för Iran är absolut nödvändig”, sa Rehman.

Den särskilda rapportören har varit i kontakt med Islamiska republiken Iran i denna fråga.

* Experten: Javaid Rehman, särskild rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Islamiska republiken Iran.

Specialrapportörerna och arbetsgrupperna är en del av det som kallas de särskilda förfarandena för rådet för mänskliga rättigheter. Special Procedures, det största organet av oberoende experter inom FN:s system för mänskliga rättigheter, är det allmänna namnet på rådets oberoende faktainsamlings- och övervakningsmekanismer som tar upp antingen specifika landsituationer eller tematiska frågor i alla delar av världen. Special Procedures experter arbetar på frivillig basis; de är inte FN-anställda och får ingen lön för sitt arbete. De är oberoende av någon regering eller organisation och tjänar i sin individuella egenskap.

 

https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/07/iran-atrocity-crimes-must-be-investigated-and-perpetrators-prosecuted-says