Den kurdiska politiska fången Kamran Sheikheh hängdes mitt i en våg av avrättningar i Iran

Torsdagen den 25 juli 2024 avrättade iranska myndigheter i Urmias centralfängelse Kamran Sheikheh, en sunnitisk politisk fånge, efter att ha utsatt honom för 15 års fängelse och tortyr.

Kamran Sheikheh, tillsammans med sex andra sunnitiska landsmän, arresterades i december 2009 och torterades allvarligt i Urmia Intelligence interneringscenter för att framställa tvångserkännande.

I mars 2016 dömdes de till döden på anklagelser om att ha “agerat mot nationell säkerhet, propaganda mot regimen och korruption på jorden” av Mohammad, en straffrättslig domare som har fått sanktioner internationellt för sina kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Deras dödsdomar bekräftades i juni 2018 av Abolghassem Salavati, en annan brottsdomare. Regimens högsta domstol fastställde dessa domar 2019.

Det har utfärdat ett flertal uttalanden, inklusive och uppmanat FN:s råd för mänskliga rättigheter och högkommissarie för mänskliga rättigheter, såväl som relevanta FN-rapportörer och -organ, Europeiska unionen och medlemsländerna, att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa den iranska regimens mördarmaskin och rädda fångar på dödscell, inklusive Kamran Sheikheh.

Sheikheh var den sista överlevande i ärendet. Under det senaste året avrättade regimen alla andra fångar i samma ärende, inklusive Khosrow Besharat, Anwar Khezri, Farhad Salimi, Davood Abdollahi, Ayub Karimi och Qasem Abesteh.